-
16.04.2025
Paljon puhutaan palokuntien elinvoimaisuuden tukemisesta. Se on kirjattu valtakunnalliseen Palokuntien toimintaohjelmaan (Julkaisu: SPEK) ja se löytyy rahoittajan tavoitetaulukoista (PSR).
Oletko koskaan miettinyt, koskeeko palokuntien elinvoimaisuuden tukeminen vain osaa sopimuspalokuntia ja -palokuntalaisia?
Tämä kysymys on noussut esiin joissain valtakunnan tason keskusteluissa, joissa osa pelastusalan järjestötoimijoista näkee, että sopimuspalokuntalaiset, jotka ovat suorassa sopimussuhteessa pelastuslaitoksiin, voidaan sivuuttaa, kun puhutaan palokuntalaisten elinvoimaisuuden tukemisesta. Olen asiasta vahvasti eri mieltä. Asia ei ole niin yksioikoinen.
Palokuntien elinvoimaisuuden tukemisesta tarvitaan laajempaa keskustelua, valtakunnallista näkemystä ja retoriikkaa.
Pohjanmaan Pelastusalan Liitossa arvostetaan kaikkia sopimuspalokuntia ja -palokuntalaisia tasapuolisesti. Ymmärrämme, että niin palokunnat kuin jokainen palokuntalainenkin ovat merkittävä osa pelastustoimen kokonaisuutta, ja jokainen toiminnassa mukana oleva uhraa aikaansa yhteisen turvallisuuden hyväksi. Sopimusmalli pelastuslaitoksen kanssa tai korvaukset eivät vähennä toiminnan arvoa, ja ilman näitä palokuntalaisia paikallinen turvallisuus heikkenee.
Mitä on vapaaehtoisuus?
Henkilökohtaisen sopimuksen pelastuslaitoksen kanssa tehneet sopimuspalokuntalaiset ovat vapaaehtoisesti sopimuksen allekirjoittaneet. Kolikolla on myös toinen puoli. On myös rehellisesti tunnustettava, että jos omaa toimintaa määrittää pelkkä rahallinen korvaus, voidaan menettää arvokasta yhteisöllisyyttä ja sitoutumista, jotka ovat olennaisia palokuntatoiminnan jatkuvuudelle ja tehokkuudelle. Palokunta-aate on vuosikymmenten aikana muuttunut, mutta ei kuollut.
Aina voi lähteä, jos homma ei huvita
Aivan samalla tavalla kuin kuka tahansa palokuntalainen, voi henkilökohtaista korvausta saava palokuntalainenkin ottaa pyöränsä palotallin nurkalta ja polkaista kotiin, jos homma ei enää tunnu mielekkäältä tai tulee tunne, että omaa tekemistä ei arvosteta. Mikä resurssien menetys se olisikaan, jos koulutettu hälytysosastolainen päättäisi lopettaa hälytystoiminnan. Mikä muu kuin rahallinen korvaus motivoi sopimuspalokuntalaista? Tutkittua tietoa asiasta on ja yksi merkittävä liima on yhteisöllisyys. Siis kaverit palokunnassa.
Meidän jokaisen velvollisuus on edistää rakentavaa puhetta sopimuspalokunnista ja sopimuspalokuntalaisista kaikkien pelastusalan toimijoiden kesken. Jokaisella sopimuspalokuntalaisella on merkitystä.
Keskustelu toiminnan merkityksellisyydestä
Sen sijaan, että palokuntia ja palokuntalaisia asetettaisiin jonkinlaiseen arvojärjestykseen, tulisi keskustella siitä, miten jokainen palokuntalainen voi parhaiten palvella yhteisöään, saada siitä merkitystä omaan elämään ja saada siihen tarvittavaa tukea. Yhtenäinen pelastusjärjestelmä, jossa kaikki palokunnat saavat arvostusta ja resurssit, mahdollistavat tehokkaan toiminnan. Se on oltava meidän kaikkien yhteinen tavoite.
Moni sopimuspalokuntalainen, joka on suorassa sopimussuhteessa pelastuslaitokseen, kuuluu usein myös palokuntayhdistykseen. Hälytystoiminnan lisäksi monet palokuntalaiset ja palokunnat tekevät turvallisuusviestintää, nuorisotyötä ja muita palokuntien tukipalveluita, kuten muonittamista. Yhteiskunta hyötyy 1,25 miljardia euroa sopimuspalokuntalaisten toiminnasta joka vuosi. Selvityksen perusteella jokaisen palokuntatoimintaan investoidun euron arvioidaan tuottavan taloudellista arvoa noin 11,74–14,49 euroa (SROI-selvitys). Tämä asia on hyvä tiedostaa varsinkin hyvinvointialueilla, jossa tehdään taloudellisia päätöksiä.
Palokuntien harrastustoiminta tukee palvelutoimintaa
Palokuntien nuoriso-, nais-, ja tukiosastot ovat tärkeitä palokuntien elinvoimaisuuden tukirankoja. Palokuntalaisetkin ikääntyvät. Siksi on tärkeää ymmärtää palokuntatoiminnan jatkuvuuden turvaaminen jo tänään. Olen nähnyt palokuntia, joissa nuoria valmennetaan erilaisiin vastuutehtäviin ja hälytysosastoista pois jääviä palokuntalaisia hyödynnetään turvallisuusviestinnässä, muonituksessa ja muissa tukitehtävissä. Se on järkevää, mutta varmasti myös antoisaa palokunnalle ja toimijoille itselleen.
Niin alan järjestöjen kuin viranomaistenkin on tärkeää tunnustaa kaikkien palokuntamuotojen ja palokuntalaisten merkitys paikallisen turvallisuuden ylläpitämisessä.
Sirpa Suomalainen, toiminnanjohtaja
Pohjanmaan Pelastusalan Liitto ry
Taloudellisten lukujen lähde: SPEK tutkii 32: Palokuntatoiminnan taloudellisten, sosiaalisten ja yhteiskunnallisten hyötyjen SROI-arviointi